Lista: 38 nya elbilar i jättestort biltest: ”Vinnarna har få brister”

Tyska motororganisationen ADAC har summerat en omfattande serie tester på hela 94 nya bilmodeller lanserade 2023, och av dessa var 38 stycken elbilar. Det blev också dessa som överlag rankade bäst i testet. Det blev toppbetyg för elbilar från Volvo, Hyundai, BMW, Mercedes och Skoda.

För att få ett högt betyg måste vissa säkerhets- och miljökrav uppnås, och detta värderas dessutom dubbelt upp. Utöver det tas också egenskaper som utrymme, körkomfort och köregenskaper i beaktning. I toppen placerade sig fem elbilar med totalbetyget 1,7 (där låg siffra är ett bra betyg).

Bilmodellerna som placerade sig i toppen bedömer ADAC som väldigt balanserade fordon med många styrkor och väldigt få svagheter utifrån en lista med kriterier som innehåller 300 testpunkter.

I botten placerade sig många mindre modeller som föll på säkerheten. Tillverkarna tycks ha viljat öka på marginalerna genom att tulla på säkerhetsutrustningen, förklarar ADAC.

I listan nedanför kan du se hur de 38 elbilarna placerade sig i förhållandevis till varandra.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.