Lightyear One är elbilen med solpaneler – ska minska sladdladdningen

Holländska Lightyear, med en bakgrund i solelbilstävlingar ska lansera en elbil med solpaneler för passagerartrafik. Elbilen, som fått namnet Lightyear One, ska ha en räckvidd på 600-800 km.

I en jämförelse med Tesla Model S P100D räknar Lightyear med att deras elbil under ett år behöver laddas ungefär hälften så många gånger som Teslan om man bor i mellersta Sverige. Under sommaren kan man gå en månad utan att ladda elbilen med sladd.

Under bra förhållanden ska man kunna göra uppåt 2 000 mil på bara solenergi per år.

När man väl laddar elbilen så är bilens energieffektivitet så hög att den laddas två till tre gånger snabbare än någon annan elbil på marknaden, uppger Lightyear. Tillverkaren uppger att man ska kunna ladda elbilen med 40 mil, i ett vanligt uttag över natten.

Bra aerodynamik, låg vikt och fyra fristående elmotorer i hjulen ska göra elbilen till ett prestandamonster. Världspremiären av en första prototyp kommer att ske 25 juni. Hittills har ett hundratal förhandsbokat elbilen med leverans 2020 eller 2021.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.