Lightship L1 är husvagnen utvecklad för elbilar – kortar inte ner räckvidden

Lightship L1 är husvagnen som inte kortar ner räckvidden på din elbil. Den har nämligen ett eget batteri och elmotor och driver fram sig själv utan att belasta dragbilen.

Eftersom det är en amerikansk innovation så handlar det inte om en liten pjäs. Vagnen mäter närmare 8,2 meter, och är tre meter hög. Men för att också minska luftmotståndet går taket att hissa ner så höjden blir två meter när det är dags att köra. Vikten är närmare 3,4 ton.

Batteriet är på 80 kWh och kan laddas upp antingen med kabel eller genom solpaneler som sitter på taket på husvagnen. Enligt Lightship ska batteriet och drivmotorn säkerställa att en elbil med ”480 kilometer i räckvidd kommer fortsätta ha 480 kilometer i räckvidd” även när den drar vagnen.

Lightship RV ska kunna husera fyra till sex personer, har ett komplett kök, badrum och sällskapsytor. Stora fönsterpartier ska ge ett stort ljusinsläpp och den bästa utsikten. Priset startar på motsvarande 1,25 miljoner kronor och tillverkningen kommer starta 2024.

Med sina mått är husvagnen inte direkt anpassad för den svenska marknaden. Men liknande experiment med självdrivade husvagnar görs också i Europa. Bland annat testar tyska husvagnstillverkaren Dethleffs en sådan.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.