Lexus elbil får oerhört generös batterigaranti på 100 000 mil

Lexus gör sig redo att börja sälja sin första elbil UX 300e i Europa. Lexus tror på sin elbil som kommer med en generös batterigaranti på hela 100 000 mil, inom tidsgränsen 10 år.

Garantin sticker ut i det som annars ses som en ungefärlig branschstandard. Idag erbjuds de flesta elbilarna med en garanti på omkring 16 000 mil eller vanligtvis 8 år. Då garanterar tillverkarna att batteriet ska ha kvar minst 70 procent av sin kapacitet.

Att från Lexus sida då erbjuda sex gånger så lång batterigaranti i mil kan verka modigt. Undersökningar gjorda av Geotab visar dock att tiden har större effekt på batteridegradering än körda mil. Än dock är batterierna luftkylda, vilket i samma undersökningar är de batterierna som presterar sämst. Vätskekylda batteriet är mycket bättre på att behålla sin kapacitet.

Lexus elbil kommer till Sverige 2021

Lexus UX 300e är en stads-elbil, anpassad för att klara storstadens alla utmaningar. Elbilen är utrustad med ett batteri på 54,3 kWh som ska ge en räckvidd på upp till 400 km (enligt den gamla utdaterade körcykeln NEDC). Verklig räckvidd uppskattas till ungefär 250-300 km. Motorn på 150 kW tar bilen från 0-100 m/h på 7,5 sekunder.

Elbilen kommer till vissa europeiska länder i slutet på året. Till Sverige kommer den i början på 2021.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.