Lexus-chefen: Våra elbilar kommer handla om ren körglädje

Lexus sortiment av elbilar är högst begränsat. I portföljen finns Lexus UX 300e och den lite större suven Lexus RZ 450e – där den sistnämnda ännu inte hittat ut till kunderna.

Men det hindrar inte Lexus-bossen Koji Sato från att berätta om vad vi kan tänka oss att få se i elbilsväg hos Lexus i framtiden. När Koji tillträdde som VD för Lexus fick han uppdraget att ”inte fastna i det Lexus är idag, utan att skapa Lexus för framtiden”.

– Lexus startade 1989 med kvalité, tystnad och komfort. Nu lägger vi till kördynamik. När du sätter föraren i fokus, handlar allt om bilens grundstenar. När vi nu skiftar om till elbilar kommer allt fokus handla om ren körglädje, säger Koji Sato i en intervju med TopGear.

Framåt finns kända planer på sju elbilar från Lexus. Dessa har man redan idag visat upp en första konceptbild på. Det finns både mindre elbilar, eldrivna SUV:ar och eldrivna sportbilar i planerna.

– Tre saker är verkligen viktiga för att utveckla roliga elbilar. Den första är låg vikt. Den andra är aerodynamik. Den tredje är chassikontroll, förklarar Koji.

Han berättar vidare att aerodynamiken är nyckeln till mycket. Med minskat luftmotstånd kan du sätta in ett mindre batteri i elbilen vilket också minskar vikten.

– Prestandan hos elbilar bestäms inte bara av batterikapaciteten, utan också av den enklare karossstrukturen som de möjliggör. Jag ser att övergången till elbilar kommer att innebära en riktigt stor förändring i Lexus design. De kan vara mer aerodynamiska och med en lägre tyngdpunkt än tidigare, avslutar Koji.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.