Leveranserna av Tesla Model 3 påverkade av pandemin – andra elbilar toppar statistiken i juli

Pressbild: Tesla

Försäljningen av Tesla Model 3 har gått som tåget sedan lanseringen i Sverige tidigare i år. Vi har redan skrivit om att det är den mest sålda elbilen hittills i år, och det med ganska god marginal från Renault Zoe på andraplatsen.

Tesla har gjort sig kända för stora leveranser under sommaren, men något uteblev i Europa. I slutet på juli kom inget jättelass som väntat. Den sannolika anledningen är troligtvis Coronapandemin och att Teslafabriken i Kalifornien fick hålla stängt under ett par veckor.

Tidigt i vår flyttade Tesla fram leveransdatumet för Tesla Model 3 till augusti. Ett datum som tidigare var satt till juni och juli. Det uteblivna jättelassen gör att andra elbilar sticker ut i statistiken i juli.

Polestar 2 utmanade Model 3 i juli

Om vi jämför Sverige, med stormarknaden Norge och Nederländerna, så får Model 3 se sig slagen av sin nya utmanare Polestar 2 i alla fall i Sverige. Polestar 2 gjorde i slutet på juli sina första leveranser.

Beställningarna av Polestar 2 kommer visserligen från en orderbok av förhandsbeställningar från långt innan krisen. Dessutom är de tillverkade i en fabrik som återigen kunde starta upp när vi knappt sett kulmen på pandemin i Europa.

JuliTesla Model 3Polestar 2
Sverige550
Norge2217
Nederländerna3115
Totalt5882

Juli i fjol såg helt annorlunda ut för Tesla. I Sverige levererades då 453 Tesla Model 3, vilket innebär ett tapp på 98 procent. I Norge tappade man 93 procent och i Nederländerna 95 procent.

Väl värt att notera är att det statistiska underlaget är baserat på små volymer, under en begränsad period, men helt klart är trenden avvikande för tillfället. Även andra modeller sticker ut, med betydligt större leveransvolymer i juli.

JuliSverigeNorgeNederländerna
Tesla Model 352231
Audi e-tron138698172
Mercedes EQC7266553
Porsche Taycan8810583
Kia e-Niro22911640
Hyundai Kona122367362

Tesla lär återhämta sig

Allt tyder återigen att Tesla kommer att återhämta sig. Återigen är fabriken i full gång. Vi förväntar oss att Tesla kommer att kunna komma ikapp med beställningarna från vårens orderlista. Bland annat har man chockat Hyundai i Sydkorea genom att slå de inhemska modellerna.

Helt klart kommer siffrorna inrapporterade i slutet på augusti och september vara intressant. Vi tror på en revansch när Tesla får hålla igång sina fabriker. Samtidigt ska det bli intressant att följa det allmänna uppsvinget som elbilen fått på många marknader till följd av krisen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.