Länderna som är mest och minst redo för elbilar – Sverige på plats sju

Elbilar på laddning. En allt vanligare syn.

Körkortsutbildarna Zutobi har tittat närmare på hur redo länder är att ställa om till elbilar. Norge knep så klart ledningen med 8,14 av tio möjliga poäng.

Få länder är lika bra som Norge visar Zutobis sammanställning som tittat på priser, incitament, försäljningsvolymer, intresse, laddinfrastruktur och andra faktorer. Sverige knep en sjundeplats i rankingen med blygsamma 3,30 poäng av 10 möjliga.

Anledningen till att Norge toppar listan beror på en redan hög andel elbilar (11,83 procent) i sin totala fordonsflotta. En siffra som snabbt dessutom ökar då andelen nya elbilar är mycket hög. Dessutom hyllas Norge för sin breda utbyggnad av laddinfrastruktur.

Andraplatsen med 4,73 poäng kniper Storbritannien. Trots att man poängmässigt ligger lågt efter Norge vinner Storbritannien på en stor eldriven fordonsflotta och ett oslagbart intresse kring elbilar. Tätt inpå Storbritannien kommer Nederländerna. Landet hyllas för sin goda tillgång på laddinfrastruktur. Dessutom är man Europas tredje elbilstäta land.

Nedan kommer ett utdrag från topplistan:

Bland länder som hamnar längst ner i rankingen finns Italien på plats 31 med 2,03 poäng och Tyskland på plats 32 med 1,49 poäng. Trots höga incitament och många elbilar i trafik så fallerar länderna på höga laddkostnader och dålig laddinfrastruktur.

Du kan se hela rankingen hos Zutobi via denna länken.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.