Lamborghini visar sin första elbil den 18 augusti

Lamborghini har i många år talat om planerna på att lansera en elbil men själva lanseringen har dröjt. Det har handlat om att vänta in rätt teknik – och rätt förutsättningar. Nu är det alltså dags.

– Något nytt och riktigt spännande är på väg att avslöjas, skriver Lamborghini i en kort teaser och berättar att premiären nu är planerad till på fredag, den 18 augusti.

Även om Lamborghini väljer att visa upp det som kommer att bli märkets första elbil redan nu på fredag så kommer lanseringen att dröja till 2028. Lamborghini har beskrivit den som en fyrsitsig GT-sportbil med hög markfrigång som ska dra mer åt det praktiska hållet.

I övrigt har Lamborghini varit sparsamma kring detaljerna. Men sportbilstillverkaren ingår Volkswagen-koncernen och i juni berättade gruppen mer om sina kommande plattformar för elbilar och det inkluderade Lamborghini.

Teknik från VW-gruppen

I juni presenterade Volkswagen den nya skalbara SSP-plattformen som ska passa för hela koncernens bredd av elbilar. Hela vägen från de minsta och billigaste VW-elbilarna till de mest kraftfulla och lyxiga elbilarna från Lamborghini och Bentley.

Att lansera en gemensam plattform handlar om att bygga skalfödelar. SSP-plattformen ska passa elbilar med motoreffekter från 120 och upp till 1300 kW. Det senare högre effektspannet lär bli en sanning för Lamborghinis kommande elbil. Med den nya plattformen kommer också en vassare generation snabbladdning med laddtider på runt 12 minuter.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.