Lamborghini ska bli ännu bättre med elbilar – två modeller på gång

Lamborghini har idag förnyat sina hållbarhetslöften, definierat sina planer framåt för att minska utsläppen och bli en hållbarare biltillverkare. Utsläppen från märkets bilar ska minska med 80 procent fram till 2030. Till sin hjälp tänker man använda elektrifieringen.

Strategin ska omfatta hela företaget, från produktion till leverantörsledet och logistik, till produktanvändningsfasen. Det täcker hela produktens livscykel och involverar hela företaget i ett kollektivt åtagande för att uppnå målet att minska utsläppen med 40 procent till slutet av decenniet.

Förra sommaren visade Lamborghini upp det fräsiga konceptet Lamborghini Lanzador. En första pusselbit i denna riktningen. Sportbilstillverkaren beskriver den som en Ultra GT som levererar närmare 1360 hästkrafter. Den planerade lanseringen är satt till 2028.

Elmotorn ska inte bara ses som ett sätt att minska utsläppen. Den innebär också en möjlighet att erbjuda en ännu mer förfinad körupplevelse:

– Elmotorn öppnar nya möjligheter vad gäller dynamik och körupplevelse. Det är början på en ny era för supersportbilar, där vi omdefinierar begreppet sportighet, njutning och kördynamik i hållbara termer. Vårt DNA kommer alltid att baseras på konceptet känslomässig prestation, kommenterar Rouven Mohr, teknisk chef på Lamborghini.

Interiören i Lamborghini Lanzador.

Lamborghinis utvecklingsavdelning har nu fullt fokus på att förmedla känslan ”känn dig som en pilot” till en helt ny nivå i och med elektrifieringen. Målet är att skapa ett gränssnitt mellan människa och maskin som kommer finnas närvarande i hela märkets modellutbud.

För Lamborghini kommer det lösas genom att minska vikten genom kolfiber, en elektrisk drivlina; ett avancerat chassi; smart aerodynamik som gör att ännu högre prestanda kan uppnås jämfört med nuvarande modeller; och slutligen integrerad kontroll som ger en körkänsla som liknar det en pilot får uppleva.

Efter lanseringen av Lamborghini Lanzador i 2028 kommer man också lansera en super-SUV 2029.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.