Lamborghini lanserar elbil 2028 – kan maxas med 1750 hk

Supersportbiltillverkaren Lamborghini ska skifta om till elbilar. Övergången kommer kommer att gå via hybriddrivlinor för att på sikt sedan lansera elbilar som går helt på el. Det är en strategi som Lamborghini kommunicerat länge men som man nu väljer att bekräfta ännu en gång.

– Det leder till hybridisering av hela modellutbudet till 2024, och 2028 debuterar den första helelektriska modellen. Redan identifierad av House of Sant’Agata Bolognese som en 2+2 grand tourer, skriver Lamborghini.

Lamborghini har varit ytterst sparsamma i detaljerna i övrigt, men en fyrsitsig GT-sportbil kommer ju resultera i en bilmodell som drar mer åt det praktiska hållet än en superlåg tvåsitsig superbil.

Eftersom Lamborghini är en del av Volkswagen-koncernen är det ganska underförstått vilken plattform som den nya elbilen kommer bygga på. Koncernen kommer lagom till lanseringen ha lanserat en ny plattform som ska passa alla koncernens elbilar.

Plattformen SSP kommer introduceras med start 2026 och ska passa elbilar från de minsta och billigaste i A0-segmentet till de mer lyxigare och större modellerna i ett D-segment. Drivlinan ska vara fullt anpassningsbar vad det gäller motorkraft och kunna leverera allt från 120 till 1300 kW i effekt (motsvarande 160 till 1740 hästkrafter).

En elbil i det högre effektspannet är något som skulle kunna passa i en Lamborghini. Med plattformen introducerar koncernen också snabbare snabbladdning. Att ladda batteriet fullt ska ta runt 12 minuter.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.