Ionity var tidigt ute med högpresterande snabbladdare och är idag en viktig aktör på den svenska och europeiska marknaden för snabbladdning. Sedan öppningen av den första svenska stationen i Värnamo 2019 har nätverket idag vuxit till 46 stationer i Sverige, och fler är på gång.
Allt om Elbil har mött Ionity, och pratat med Martin Risberg, Country Manager med ansvar för utvecklingen av nätverket i Norden och Baltikum, om företagets utveckling och framtidsplanerna på den svenska marknaden. Martin bor i elbilsnationen Norge och rattar till vardags Audi e-tron 55 S-Line och Volkswagen ID.4 GTX. Han har arbetat på Ionity sedan 2019.
Kundkrav och tekniska lösningar
Under det senaste året har Ionity vuxit snabbt i Sverige, och expansionen fortsätter både här och hos våra nordiska grannar. Men det finns inga planer på att bygga ut befintliga stationer med fler snabbladdare. Istället har Ionity ett fokus på att öka antalet stationer.
– Vi planerar att öppna över 20 nya stationer i Norden under 2025 varav 10 i Sverige. Det för att ge kunderna större valfrihet om var de kan ladda under sina resor, förklarar Martin.
Det går hand i hand med vad kunderna efterfrågar:
– Det ska vara smidigt, och laddningen ska fungera på första försöket samt leverera högsta möjliga effekt som bilen kan ta emot. Hos oss kan alla uppnå den högsta kapaciteten som deras bil klarar, berättar Martin

Ionity kan leverera upp till 350 kW i laddeffekt. På en elbil med 400-voltsbatteriarkitektur är laddningen dock begränsad till 200 kW på grund av en laddkabelbegränsningen på 500A (400V*500A=200 kW), förtydligar Martin. Bilar med 800 volt kan däremot nå upp till 350 kW om bilen stödjer det.
– Vanligtvis är det bilen som begränsar laddningseffekten eftersom den kontrollerar laddprocessen, förklarar Martin.
Hos Ionity har en normalstor laddstation en anslutning på 1,2 till 2,5 MW, men absolut minimum för en station är 800 kW. Kravet som Ionity har är att varje snabbladdare på en enskild station ska kunna leverera minst 200 kW i laddningseffekt samtidigt.
– Vi använder hårdvara från ABB, EkoEnergetyka och Alpitronic, samt många laddare från Tritium. Våra laddanläggningar består huvudsakligen av en nätstation ansluten till mellanspänning (10–20 kV), en lågspänningsfördelning, likriktare och laddstolpar, summerar Martin.
Utformningen av framtidens laddstationer

När det gäller utformning av nya stationer beror mycket på den lokala infrastrukturen, förväntad trafik och tillgängliga faciliteter. Martin betonar vikten av att placera stationer nära restauranger och andra bekvämligheter för att förbättra kundupplevelsen. Den strategin har man följt länge, och den kommer gälla framöver.
Nya stationer som Ionity öppnar framåt kommer att utformas ungefär på samma sätt som de görs idag. Men ett nytt projekt i just Värnamo där Ionity öppnade sin första station 2019 sticker ut från mängden. Ett stenkast bort kommer Ionity snart öppna sin första renodlade “elbilsmack”.
– Laddstationen kommer i sig själv att vara densamma som man finner på andra platser, men Bredasten kommer att skilja sig genom att den är planerad som en renodlad elbilsmack från dag ett. Det är inte en befintlig station som anpassas eller förändras för dagens och framtidens behov, utan den byggs för framtidens bilist, förklarar Martin.
Utöver de 16 nya snabbladdarna som ska öppna här kommer Ionity i samarbete med fastighetsbolaget Nivika också erbjuda en servicestation med måltider, snacks, varma och kalla drycker, toalett och wifi. Den nya stationen öppnar nästa år.

För den som hoppas på att få se Ionitys snabbladdare under tak i framtiden så är det en resa ner till södra Europa som gäller. På den nordiska marknaden finns inte det behovet menar Martin:
– I södra delar av Europa är tak viktigare för att kunna ge skugga åt dem som sitter i bilen under laddningen. Värmen är inget större problem i Norden förutom under några veckor på sommaren. Om det regnar eller snöar stör det inte dem som sitter i bilen på samma sätt som värmen från solen. Vi vill hellre använda den investering som ett tak kostar till att etablera fler laddare, avslutar Martin.
Kommentera