Eldrivna bilar petar dieselbilar från andraplatsen i Europa: ”Konsumenterna redo för elbilar”

När analysföretaget JATO Dynamics sammanställer bilförsäljningen i Europa syns ett tydligt trendbrott. För första gången någonsin går de eldrivna bilarna (elbilar, laddhybrider och elhybrider) om dieselbilen.

De eldrivna bilarna är också den enda av kategorierna som fortsatt ökar sina andelar. Diesel och bensin har tappat andelar under den senare tiden. I september stod de eldrivna bilarna för en fjärdedel av alla nyregistrerade bilar i Europa.

Medan den totala marknaden i september växte med 1,2 procent jämfört med samma månad förra året ökade de renodlade elbilarna med 139 procent.

– Övergången från bilar med förbränningsmotor till elbilar sker äntligen. Även om detta till stor del beror på regeringspolitik och incitament, är konsumenterna redo att anta dessa nya tekniker, säger Felipe Munoz, global analytiker på JATO Dynamics.

Under september ledde Tesla registreringstoppen för elbilar även om volymen sjunk med fem procent jämfört med förra året. Ökade mest gjorde konkurrenterna Volkswagen och Renault med 352% respektive 211%.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.