Laddbara bilar har definitivt passerat dieseln i Europa – andelen elbilar växer snabbt

På många marknader runtom i Europa är elbilen det enda växande segmentet bland nya bilar. I snitt var 62 procent av alla ”lågutsläppsbilar” en elbil (BEV) i mars, en ökning med 46 procent mot samma period förra året. Samtidigt minskade pluginhybriderna (PHEV) med 22 procent, som också ingår i kategorin.

Totalt sett fortsätter lågutsläppsfordonen att växa och har definitivt passerat dieselbilen sedan flera månader tillbaka. Tillbakadragandet för bensinen pågår också, även om det inte sker i samma takt som för dieseln. Det visar JATO Dynamics senaste rapport.

– Vi fortsätter att se fler och fler nya elbilar komma in på marknaden. Och stöttade av bra erbjudanden, incitament och kortare väntetider jämfört med ICE-fordon har det blivit lättare för konsumenter att hoppa på elbilsboomen, säger Felipe Munoz, global analytiker på JATO Dynamics.

JATO lyfter fram ett par marknader där det pågår ett tydligt trendbrott. I rapporten går det att läsa att skiftet till förmån för fordon med låga utsläpp var särskilt utbredd i länder som Schweiz (som hade en marknadsandel på 28% elbilar kontra 14% dieselbilar), Storbritannien (23% mot 10%), Frankrike (21% mot 16% ) och Belgien (24% mot 19%).

Detta utöver marknader som Norge, Sverige, Nederländerna och Danmark där elbilarna och laddhybrider redan fullständigt dominerar.

Tesla leder skiftet till elbilar

Det är Tesla som leder registreringarna i Europa. Under mars var Tesla Model 3 den mest registrerade nya bilen i Europa med 23 013 exemplar. Visserligen en minskning med tre procent mot i fjol. Men nedgången är relativt ganska liten. Jämfört med andra tidigare toppmodeller som Peugeot 208 (-17%), Volkswagen Golf (-36%), Toyota Yaris (-31%) och Opel Corsa (-36%).

Dessutom finns det ytterligare en förklaring och det är introduktionen av Tesla Model Y som kom till i Europa under förra hösten. Den klättrade i mars upp till en tredjeplats i statistik över de mest registrerade bilarna under månaden.

De 27 länderna som ingår i JATO Dynamics statistik är Belgien, Cypern, Danmark, Estland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Schweiz, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.