kWatt öppnar snabbladdare i Norrland – unik station vid Riksgränsen

Laddningsoperatören kWatt har som mål att elektrifiera norra Sverige med elbilsladdare. Det genom moderna snabbladdare med enkel betalning via betalkort.

Nyligen öppnade kWatt en snabbladdaren vid Riksgränsen. Här finns nu en snabbladdare på 250 kW med dubbla uttag som vardera kan leverera upp till 180 kW.

Laddstationen vid Riksgränsen är också en testanläggning för en ny sorts effektregleringen av Vattenfall Eldistribution. Här kan effekten i elnätet under vissa tider på dygnet vara begränsad. Lösningen har dock gjort det möjligt att ansluta en laddstation ändå. Effektuttaget kan kontrolleras och optimeras mot det befintliga elnätet.

Under majoriteten av tiden kan snabbladdaren leverera energi med full kapacitet. Vid stora effektuttag och toppar i området kan dock effekten till snabbladdaren sänkas. Det så att andra kunder i området inte ska bli påverkade.

– Det här är ett spännande projekt som har involverat många specialister inom vår verksamhet, vi är därför extra glada att denna lösning nu är tillgänglig, att vi kan testa och utvärdera den samtidigt som vi erbjuder snabbladdning av elbilar i detta område, säger Niklas Sjöberg, projektledare och affärsstrateg på Vattenfall Eldistribution AB.

KWatt har stora expansionsplaner i Norra Sverige. Sedan tidigare har man också öppnat en snabbladdare i Harads i Bodens kommun. Framåt finns också planer på att öppna snabbladdare i Abisko, Nikkaluokta, Karesuando, Soppero, Tärendö, Junosuando, Kaunisvaara och Hakkas.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.