Kvartersladdning ger hyresrätter i Göteborg tillgång till elbilsladdare

Pressbild: Göteborg Energi

Nu ska det bli enklare för boende i hyresrätter att ladda elbilen i Göteborg. Det genom en gemensam satsning med Sveriges största bostadsbolag Framtidenkoncernen, Västra Götalandsregionen och Göteborg Energi. Konceptet kallar man Kvartersladdning.

– Målet är att alla hyresgäster i alla våra bostadsområden ska ha möjlighet till egen nära laddning i takt med att efterfrågan ökar. Parallellt kan kvartersladdningen finnas kvar som laddmöjlighet för besökare, säger Dan Sandén, teknisk chef på Framtiden.

– På Göteborg Energi har vi de senaste åren satsat på publik laddinfrastruktur i många olika former. Kvartersladdning är ett nytt sätt att möjliggöra elektrifiering även i områden med flerbostadshus där de boende i dagsläget inte har egna laddplatser, säger Roger Sundemo, affärschef för el- och gashandel på Göteborg Energi.

Det kommer vara Göteborg Energi som bygger och förvaltar laddstationerna med hjälp av medfinansiering från Västra Götalandsregionen. Först ut är planen att bygga stationer i hyresrättstäta områden som Bergsjön, Hjällbo, Biskopsgården, Gårdsten, Tynnered, Hisings Backa och Rannebergen i den första fasen.

Planen är att starta utbyggnaden i augusti i år. Stationerna kommer ha solceller på taken och batterilager för lagring av överskottsel. Stationerna ska vara öppna både för boende och besökare.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.