Fortsatt positiva resultat för Tesla: Nu siktet på att Model Y ska sälja bäst i världen 2022

Foto: Tesla

Inatt var det dags för kvartalsrapport med Tesla. Ännu en gång redovisar man ett kvartal med vinst. Bland annat bidrog stora försäljningsvolymer i Kina till det goda resultatet. Under årets första kvartal satte man ett nytt tillverknings- och leveransrekord. Totalt levererade Tesla 184 800 bilar globalt under årets första kvartal.

– Det har skett en verklig förändring i kundernas efterfrågan på elbilar. Efterfrågan är större än någonsin. Vi är vana vid att se en minskad efterfrågan [under kvartal ett] men har istället sett en ökad efterfrågan, sa Elon Musk i samband med redovisningen av kvartalsrapporten.

Tesla kommenterar också den globala bristen på halvledare, och menar att man inte påverkats i någon betydande utsträckning. Man har kunnat undvika de största bristerna genom att snabbt skifta om till nya mikrokontroller, och snabbt utvecklat mjukvaran för nya halvledare från nya tillverkare.

I samband med rapporten gav Tesla också en uppdatering om vad som är på gång under året. 2021 kommer bli ett händelserikt år lovar Tesla. Snart börjar de första leveranserna av nya uppdaterade Tesla Model S.

Giga Berlin och Model Y till Sverige

I rapporten kommenterar Tesla också byggnationen av Gigafactory Berlin. Produktionen fortskrider och tillverkningen kommer att starta någon gång i slutet på 2021. Just nu monteras utrustning för måleri, stansning och gjutning i fabriken.

Initialt var det tänkt att fabriken skulle stå klar i sommar, något som alltså nu skjuts till slutet på året. Det tycks också ha påverkat våra leveranser av Tesla Model Y som nu fått ett uppdaterat leveransdatum till slutet av 2021 i Sverige.

Tesla Gigafactory i Berlin: Foto: Tesla.

Siktar på supersuccé för Tesla Model Y

Tesla Model 3 har blivit världens bästsäljande sedan i premiumklassen. Den säljer bättre än BMW 3-serie och Mercedes E-Class, skriver Tesla. Tesla är övertygade om att den större syskonmodellen Model Y kan bli ännu mer framgångsrik. Den kommer inte bara kunna bli ledande i sin kategori, utan kan också bli den bästsäljande bilen någonsin på global nivå, skriver Tesla i rapporten.

– Model Y kommer bli den bäst säljande bilen i världen. Antagligen redan nästa år, jag är inte helt säker, men antagligen kommer det bli så. Under 2022 kommer det sannolikt alltså vara den bäst säljande bilen i världen, förtydligade Elon Musk under redovisningen.

Tesla tillverkar just nu Model Y i Fremont, USA och i Shanghai, Kina. Utöver nya fabriken i Berlin bygger Tesla också en ny fabrik i Texas. Den kommer stå klar i slutet på året och första modellen att rulla ut från fabriken blir Model Y. Dessutom är utbyggnaden av Gigafactory i Shanghai något som pågår för fullt. Här kommer Tesla kunna skala upp tillverkningen av Model Y ännu mer.

Tesla rundar av rapporten med att berätta att de första leveranserna av Tesla Semi kommer att starta under detta året.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.