Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Vilken effekt ska laddboxen ha?

Laddningseffekten (kW) beror helt och hållet på vilken effekt ditt elnät i hemmet kan leverera och vilken effekt din elbil kan ta emot. Ju högre effekt, desto snabbare laddar du bilen. 

Om till exempel elbilens AC-ombordladdare kan ta emot 3,6 kW så kommer detta vara taket för vad du kan ladda elbilen med. De flesta elbilarna idag har en ombordladdare för AC-laddning som klarar av en effekt på 7,4 kW eller 11 kW även om 22 kW också börjar bli vanligt.

Hur mycket ditt hem och din laddbox kommer kunna leverera är beroende av laddström och antalet faser som laddboxen kan installeras på. Här är det alltid en god idé att rådfråga med en kunnig elektriker. 

Det är möjligt att installera en laddbox som har en högre effekt än elbilen. Det kan vara klokt. Även om din elbil idag har en begränsad laddningseffekt så kan det vara säkert att framtidssäkra och installera en lösning som du kan ha i många år. Kanske kommer du köpa en ny elbil inom några år som tillåter än högre effekt?

Det korta svaret är: Sikta på en laddare med minst 11 kW. Det räcker för att ladda en elbil på ett par timmar.

Tillbaka till Kunskapsbanken

Elbil

I slutet på april var det premiär för nya fyrhjulsdrivna ID.4. Nu öppnar Volkswagen orderboken för det nya tillskottet. Modellen får tilläggsbeteckningen GTX och...

Elbil

I helgen har Elon Musk medverkat i den populära humorshowen Saturday Night Live som spelas in i New York. Samtidigt som Elon gästade stortstaden...

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons