Lastbalansering till laddbox

En laddbox med lastbalansering är en extra åtgärd för att skydda ditt elsystem i ditt hem. Det kan vara speciellt smart om du har mycket energikrävande utrustning hemma. Med en lastbalansering anpassas elbilsladdningen efter hur mycket ström som förbrukas mätt mot huvudsäkringen.

Om du till exempel startar tvättmaskinen, torktumlaren och vattenkokaren samtidigt så sänks effekten automatiskt i laddboxen. Husets förbrukningen prioriteras således och elbilsladdningen tar inte mer ström än vad som finns över.

En lastbalanserare kan installeras direkt över huvudsäkringen av en kunnig elektriker. Den sköter sedan fördelningen av strömmen i hemmet.

Det finns också laddboxar som kan ladda flera bilar samtidigt. Dessa har ofta en lastbalanserare inbyggd i sig, som sedan optimerar och prioriterar strömmen till den inkopplade bilarna. Om du har flera laddboxare installerade är det också möjligt att med hjälp av lastbalansering fördela strömmen mellan de olika laddboxarna.

En lastbalanserare är oftast alltid nästan ett krav om du ska kunna hantera och ladda flera elbilar samtidigt. Det kan vara klokt att ha det i åtanke om du har tänkt att installera fler boxar i framtiden.

Tillbaka till Kunskapsbanken