Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Kan jag ladda elbilen i ett vanligt vägguttag?

Kan jag ladda en elbil i vägguttaget? Det korta svaret är ja, det kan du, men det finns ett ”men”. Biltillverkarna skickar oftast med en schuko-laddare till din elbil som fungerar i ett vanligt vägguttag. Ibland kallas den för ”farfars-laddare” eller ”nödladdare”.

Smeknamnet ”nödladdare” kanske förtydligar svaret något ytterligare. Om man ska ladda sin elbil över tid, och återkommande gånger på en plats är det alltid värt att installera en laddbox som gör laddningen säkrare, enklare och snabbare.

Att ladda elbilen i det vanliga vägguttaget kan medföra risker. Det kan vara så att husets elnät inte är anpassat för den höga belastningen som laddningen kan medföra. En hög belastning under längre tid kan överhetta ledningar och vägguttag.

Om du ska ladda i ett vanligt vägguttag är det viktigt att säkerställa att uttaget verkligen klarar av den belastningen, och att undvika att ladda under en längre tid. Det kan också vara klokt att hålla andra hushållsmaskiner som tvättmaskinen, dammsugaren eller köksmaskiner avstängda för att minska på belastningen.

Tillbaka till Kunskapsbanken

Eldrift

OKQ8 ska bygga landets största nätverk av snabbladdare i samarbete med Skellefteå Kraft. Totalt ska man bygga över 300 stationer i Sverige. Den första...

Notis

Tesla ska utrusta kommande Tesla Roadster med små raketer som genom kraftiga luftpuffar ska öka accelerationen och väghållningen. En som inte tycks kunna vänta...

Stöd Allt om Elbil

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons