Kan jag ladda elbilen i ett vanligt vägguttag?

Kan jag ladda en elbil i vägguttaget? Det korta svaret är ja, det kan du, men det finns ett ”men”. Biltillverkarna skickar oftast med en schuko-laddare till din elbil som fungerar i ett vanligt vägguttag. Ibland kallas den för ”farfars-laddare” eller ”nödladdare”.

Smeknamnet ”nödladdare” kanske förtydligar svaret något ytterligare. Om man ska ladda sin elbil över tid, och återkommande gånger på en plats är det alltid värt att installera en laddbox som gör laddningen säkrare, enklare och snabbare.

Att ladda elbilen i det vanliga vägguttaget kan medföra risker. Det kan vara så att husets elnät inte är anpassat för den höga belastningen som laddningen kan medföra. En hög belastning under längre tid kan överhetta ledningar och vägguttag.

Om du ska ladda i ett vanligt vägguttag är det viktigt att säkerställa att uttaget verkligen klarar av den belastningen, och att undvika att ladda under en längre tid. Det kan också vara klokt att hålla andra hushållsmaskiner som tvättmaskinen, dammsugaren eller köksmaskiner avstängda för att minska på belastningen.

Tillbaka till Kunskapsbanken