Installation av laddbox till elbil

Laddboxar innehåller avancerad teknik som har som syfte att ladda din elbil så säkert som möjligt. För att få ut bästa möjliga kapacitet och säkerhet är det viktigt att den är installerad rätt. Laddboxar kan installeras med lastbalansering, som nyttjar energimätare för att mäta spänningen över huvudsäkringen. Lastbalanseringen kan sedan optimera den tillgängliga effekten efter förbrukningen från hushållsapparaterna i hemmet.

Låt proffsen installera laddboxen

Du bör alltid låta en certifierad elektriker installera laddboxen. Inga undantag! Denna typ av installation får aldrig göras av en lekman. En elektriker kan säkra systemet i hela ditt hem och säkerställa att det finns tillräckligt med kapacitet för att ladda din elbil säkert.

Det finns två vanliga förfaranden vid installations av laddbox:

Med ”egen” elektriker

Om du själv kontaktar en elektriker på egen hand så finns det en del moment att gå igenom. Det är viktigt att välja en certifierad elektriker som vet vad han eller hon gör. Säkerheten är mycket viktig. I takt med att installation av laddboxar har blivit allt mer vanligt kan elektriker oftast också rekommendera bra boxar som de kan köpa in till bra priser.

Inför installationen bör du be elektrikern göra en kontroll av husets elsystem. Elektrikern kan sedan räkna på och offerera förutsättningarna för att installera laddboxen i ditt hem. Efter att laddboxen är installerad är det också lämpligt att låta elektrikern göra en slutbesiktning och kvalitetskontroll av installationen.

Tänk på att låta elektrikerna köpa in laddboxen och tillhörande material. Genom det Gröna avdraget får du då nämligen 50 procent rabatt på material och installationskostnaden.

Laddbox med installation som paketlösning

Det här har blivit ett populärt sätt att köpa laddbox på idag. Det är laddboxens ”all inclusive”, där du får både laddbox, montör och material till fast pris. Det är ändå dock viktigt att säkerställa vad som ingår.

När du köper en laddbox med installation tillhandahåller leverantören av laddboxen installationen genom sitt nätverk av utbildade elektriker. Oftast arbetar dessa utifrån en standardprislista, och ett visst antal moment ingår i grundpriset. I momenten kan det vara begränsningar på hur många meters kabeldragning som ingår eller hur många hål som borras i vägar. Fråga efter prislistan för extrakostnaderna.

Många leverantör erbjuder ett kostnadsfritt hembesök, innan offertskrivande. Att välja en sådan leverantör kan vara en trygghet för dig.

Bidrag på laddboxen

Genom ett Grönt Avdrag kan du få halva installations- och materialkostnaden avdragen genom en skattereduktionen. Avdraget görs direkt på fakturan. Läs mer om avdraget här.

Tillbaka till Kunskapsbanken