Hitta alla publika laddare och snabbladdare

Det finns idag många bra sätt att hitta publika laddare och snabbladdare. Många elbilar har laddarna inlagda i sina navigationssystem. Men det finns också bra väluppdaterade hemsidor och appar som samlar och listar alla publika laddare helt oberoende av operatörer.

Dessa tjänsterna är ett bra komplement till den informationen du kan hitta i bilens egna system. Mina två favoriter är ChargerFinder och A Better Route Planner. De är båda gratis och svenskutvecklade.

ChargerFinder

Grundarna bakom ChargeFinder upplevde själva ett behov av en lättnavigerad tjänst med ett innehåll som är både uppdaterat och relevant.

På sin hemsidan, men också i appen som ChargeFinder tagit fram finns alla laddstationer på ett och samma ställe. Detta är absolut det bästa sättet att hitta laddare i Sverige, men också i större delar av Europa.

Här finns information om laddhastighet, typ av laddare, antal uttag, pris, vilken operatör som ansvarar för stationen och tillgänglighet.’Här finns information om laddhastighet, typ av laddare, antal uttag, pris, vilken operatör som ansvarar för stationen och tillgänglighet.

I tjänsten går det också att filtrera på typer av laddare och hastighet (t.ex. CCS-kontakt och +150 kWh). Det finns också en funktion för att hitta alla laddare utmed en viss rutt.

A Better Route Planner (ABRP)

A Better Route Planner, ofta förkortat ABRP, är en populär tjänst hos elbilister. ABRP samlar information om alla laddare i Sverige och hjälper dig att planera din resa. Du kan i tjänsten ange vilken bil du har, hur laddad den här, väderlek och annat som påverkar räckvidd och sedan få en föreslagen rutt med laddstopp. Tjänsten räknar också ut hur länge du behöver ladda innan du kan fortsätta din resa.

Här kan du också lägga in om du vill göra en matpaus i samband med ditt laddstopp. Då föreslår den laddare i anslutning till matställen.

ABRP finns som hemsida och som app till både Apple iOS och Google Android.

Google Maps

Även Googles egna karttjänst Maps går att använda till att hitta laddare. Genom att söka efter ”elbilsladdare” i appen kan du hitta laddstolpar i din närhet.

Tillbaka till Kunskapsbanken