Enkel laddbox eller smart laddbox?

Det finns förenklat generellt två typer av laddboxar, och vi väljer att dela upp dem i enkla laddboxar och smarta laddboxar. En enkel laddbox är precis som det låter, en laddbox av en enklare typ som på ett föredömligt vis levererar el till din elbil. Oftast är denna typ av laddbox lite lägre prissatt.

En smart laddbox är dock en mer avancerad laddbox och ofta lite dyrare. Däremot innehåller den flera smarta funktioner som ändå kan ge en långsiktig besparing – speciellt med ett elabonnemang som erbjuder ett rörligt pris per timme.

Den smarta laddboxen kontrollerar och optimerar laddningen åt dig. Den är ofta uppkopplad mot elnätet och kan undvika att ladda under elnätets toppar. Även om boxen inte är uppkopplad mot nätet, så kan den innehålla andra smarta funktioner.

Den smarta laddboxen vet hur mycket din elbil behöva ladda innan du ska köra iväg med den nästa gång, och kommer att ladda vid en optimal tidpunkt. Vanligtvis under natten.  

Att välja en smart laddbox kan också vara en framtidssäkring. På så vis har du en box som är redo för framtida möjligheter i takt med att elmarknaden förändras. 

Smarta laddboxar har också tekniken för lastbalansering vilket kan optimera laddningen ännu mer beroende på hushållets energiförbrukningen för stunden.

Tillbaka till Kunskapsbanken