Nio öppnar batteribytesstationer i Kungälv och Mariestad

Den kinesiska elbilstillverkaren Nio erbjuder möjligheten att på ungefär fem minuter byta ut hela batteriet i sina elbilar, som komplement till att snabbladda med kabel. Det ska göra det möjligt att resa snabbare och effektivare.

Fram till idag har Nio öppnat två så kallade Power Swap-stationer i Sverige. En i Varberg och en i Mantorp. Nu meddelar Nio att man är redo att öppna ytterligare två stationer i Sverige.

Dessa kommer att vara belägna i Kungälv vid avfarten till Marstrand samt vid Dinners i Mariestad. De nya stationerna ska öppna i slutet av april och början av maj.

Fler stationer är på gång

– Utöver stationerna i Mantorp, Varberg och snart Kungälv och Mariestad har vi kontrakt signerade för en mängd nya stationer redo att öppnas under året, säger Kajsa Ivansson-Sognefur, Head of Power på NIO Sverige.

En Power Swap Station har plats för 13 batterier och kan utföra 12 batteribyten i timmen. Tanken bakom att kunna byta batterier grundar sig inte bara på att minska behovet av längre laddstopp.

Nio lyfter också fram att batterierna i en Power Swap-station laddas med en skonsam hastighet vilket förlänger livslängden. Tekniken gör det också möjligt att uppgradera sin bil med den senaste batteritekniken i takt med att sådan blir tillgänglig.

Bonusvideo:

Kolla in när jag åker Göteborg till Stockholm i en Nio ET7 och gör ett batteribyte halvvägs:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.