KTH: Billigare att äga elbil än bensinbil – få bilköpare räknar på totalkostnaderna

En ny avhandling från Kungliga Tekniska Högskolan har räknat på kostnaderna kring bilägandet. Man har jämfört kostnaden med att köpa och äga en elbil jämfört med motsvarande bensin- eller dieselbil.

Inköpspriset på en elbil är idag generellt högre jämfört med bilar med förbränningsmotor. Däremot är det erkänt att elbilen innebär en lägre driftkostnad. Det är därför mer intressant att flytta fokus bortom inköpspriset. Istället är det viktigt att räkna på den totala ägandekostnaden i sin jämförelse.

– I det fallet såg vi att en elbil faktiskt kan vara billigare att ha under tre år än en bensin-, diesel- eller hybridbil. Det trots att inköpspriset var betydligt högre, säger Jens Hagman, doktor i maskinkonstruktion med fokus på elbilar till Ekot i Sveriges Radio.

Endast 4 procent har koll på kostnaderna

Avhandlingen visar att få räknar på totalkostnaden när de köper en bil idag. Endast fyra procent har gjort en fullständig kostnadsanalys. 58 procent har inte beräknat någon av de olika ägandekostnaderna under bilvalsprocessen. Dessutom pekar forskarna på att bilköpare i allmänhet har dålig förståelse för de löpande kostnaderna för ägandet av deras nuvarande bil.

– Det har blivit mer gynnsamt för elbilarna när det kommer till totalkostnaden. Så är det definitivt. Den höga skatten som finns på ”malusdelen” för bensin- och dieselbilar påverkar också, säger han till Ekot.

I avhandlingen dras fyra slutsatser kring bilägandet och köpprocessen:

  • Batterielbilar kan vara ekonomiskt konkurrenskraftiga mot förbränningsmotorbilar om de jämförs utifrån totalkostnaden.
  • Totalkostnaden appliceras generellt inte i bilvalsprocessen.
  • Marknadsintroduktionen av batterielbilar kräver nya tillvägagångssätt för att korrekt kunna uppskatta den verkliga kostnaden.
  • En ökad förståelse och applikation av totalkostnaden i bilvalsprocessen skulle förbättra batterielbilars relativa fördelar med ökad försäljning som följd.

Avhandlingen i sin helhet finns att läsa hos KTH: Diffusion of Battery Electric Vehicles: The Role of Total Cost of Ownership.

Räkna på dina kostnader

Det finns flera verktyg för att räkna på TCO (Total Cost of Ownership), totalkostnaden för bilägandet. En av våra favoriter är Teslakalkylen, som trots sitt namn fungerar för alla bilar. Som ett alternativ har också forskare vid Högskolan i Gävle tagit fram en räknesnurra i form av ett Excel-ark. Det kan du läsa mer om här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.