Krönika: Vad är det som är så upprörande med att förbjuda försäljningen av fossilbilar?

Foto: andreas160578/Pixabay

Varje gång frågan om att förbjuda nybilsförsäljning av bilar med förbränningsmotor kommer på tal följs detta av väldigt hetsiga debatter. Varför?

Argumenten är sällan direkt rationella. Ofta handlar det om hur den ena eller den andre, mer utsatt än någonsin under något sorts tvång ska tvingas till att köpa en dyr elbil nu.

Det är redan nu bestämt att nybilsförsäljningen av bilar med förbränningsmotorer ska förbjudas på många håll. Bland länder som ligger i framkant finns Norge, Storbritannien och Nederländerna. Även Sverige utreder frågan.

Det är viktigt att förstå vad ett sådant beslut innebär. Det handlar inte om att ta den gamla fossilbilen från någon annan. Det handlar inte om att tvinga någon att köpa en ny dyr elbil genom att pantsätta njuren.

Sakfrågan har alltid varit ett förbud mot nybilsförsäljning av fossilbilar. Det innebär att det ska bli förbjudet att sälja nya bilar med förbränningsmotorer. Det innebär att det fortfarande kommer finnas nya bilar med förbränningsmotor i tio år till. Det kommer finnas begagnade sådana i ytterligare 20 år.

Det innebär också att tekniken hinner utvecklas. Att nya elbilar kommer bli billigare. Redan om två-tre år är de flesta experterna överens om att inköpspriset på en elbil kommer hamna i prisparitet med en fossilbil. Tiden innebär också att det kommer finnas en uppsjö av begagnade elbilar för alla plånböcker om tio år.

Tiden innebär också att utvecklingen kommer gå framåt. Det kommer elbilar med ännu bättre batterier och bättre energihantering. Det kommer finnas elbilar i alla fordonsklasser. Elbilar som lastar mycket, elbilar som ser tuffa ut, elbilar som kör långt och elbilar som laddar snabbt.

Biltillverkarna har en instinkt: Att överleva. För att överleva är de beroende av dina pengar. Det innebär att de måste leverera det du vill ha. Det är ju den tillverkaren som erbjuder det du behöver som får dina pengar. Så oroa dig inte, du sitter på makten och kan få den elbil du behöver lagom till fossilförbudet trätt i kraft.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.