Krönika: Måste alla elbilar vara snabbast till 100 km/h? Eller finns det annat som är viktigt?

Med introduktionen av elbilar har vi fått allt snabbare accelererande bilar. Till viss del är det en fullt naturlig utveckling. En del ligger i elmotorns konstruktion som alltid ger ett omedelbart vridmoment.

Dessutom har vi en mer obehindrad kraftöverföring till hjulen utan några större omvägar, det finns inget behov av att växla fem gånger för att nå upp till 100km/h och dessutom är många elbilar oftare fyrhjulsdrivna med två motorer vilket möjliggör bättre grepp mot vägbanan.

Sedan har vi också en Tesla-effekt. De elbilarna som fanns före Tesla var helt enkelt ganska tråkiga och uttryckslösa. Det var inget som direkt lockade köpare, investerare eller gav något bestående intryck. Uppmärksamheten skapade Tesla genom att nyttja elmotorn fullt ut och fick alla sportbilsälskare med för mycket pengar att ställa sig i kö för en Tesla Roadster. Samma attraktion och snackis blev sedan Tesla Model S när det blev dags att byta ut vardagsbilen.

De snabbaste elbilarna idag accelererar 0–100 km/h på runt tre till fyra sekunder. Här finns elbilar från Tesla och Porsche. Efter det följer en hel del motorstarkare elbilar (ofta fyrhjulsdrivna) i det bredare segmentet på runt fem sekunder följt av instegsmodellerna som behöver runt sju till åtta sekunder. Elbilarna som behöver mer än 10 sekunder är förhållandevis få.

Under en sekund

Men frågan är så klart hur snabbt en elbil kan klara av sprinten som snabbast och om det är viktigt? Nya Tesla Roadster ska klara det på 2,1 sekunder. I något uttalande ska Elon Musk sagt att det kan minska till 1,1 sekunder med hjälp av små styrraketer.

Världens idag snabbaste produktionselbil är Rimac Nevera. Den ska klara sprinten på strax under två sekunder. Att gå under det kan för många börja bli en aning obehagligt. Men det är ändå långt ifrån gränsen för vad som faktiskt kan vara möjligt på nästa generationens supersportbilar. Det menar i alla fall Rimacs chefsingenjör Matija Renic.

I en intervju med The Drive säger han att det inte skulle vara omöjligt att klara sprinten 0-96 km/h (0–60 mph) på under en sekund i framtiden. Men han påtalar också att Rimac Nevera i sitt nuvarande utförande redan är otroligt snabb och att det inte bara handlar om att vara snabbast.

– Bilen är väldigt snabb, ärligt talat. Siffror här och där, vi är väldigt stolta över dem, men bilen är mer än så. Det är ingen dragster som man tar till dragstripen och uppnår de bästa tiderna med. Bilen är faktiskt väldigt, väldigt komplex och visar dig vad fordonstekniken i framtiden kan erbjuda. Och den är också väldigt användbar och väldigt vänlig ur användarens perspektiv, säger Matija Renic.

– Och i slutändan var det en förarorienterad bil vi ville uppnå, en bil som är väldigt engagerande och väldigt roligt att bara ta ut för en njutningsfull åktur, avslutar Matija Renic.

Även om många tycker att det är kul att få en ordentlig skjuts när man trycker ner accelerationspedalen så ska vi inte heller glömma att det finns så mycket annat som är viktigt. Precis som Matija påpekar med Rimac Nevera.

Förhållandet mellan prestanda, effektivitet, räckvidd och kostnad kan skruvas om i oändliga kombinationer. Önskemålen är så klart högst individuella och kommer alltid förbli så. Men nu när elbilen har börjat nå ut till en bredare massa kommer effektivitet och räckvidd hyllas betydligt mer framför snabbast acceleration. För det är sådana praktikaliteter som de flesta föredrar i vardagen.

Nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad med Allt om Elbils nyhetsbrev. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.