Tesla är en av de biltillverkare som växer snabbast. Leveranserna under förra kvartalet ökade med 54 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Det är en imponerande tillväxt.
Men Tesla är inte ensamma om snabb elbilstillväxt. De europeiska biltillverkarna som satsat på elbilar säljer allt de kan tillverka. Sedan har vi de kinesiska bilmärkena och här går det i rasande takt uppåt.
Kinesiska BYD som bara är veckor bort från att leverera sina första elbilar i Sverige växer så det knakar. BYD sålde 94 941 elbilar i september i Kina vilket är en ökning med 161 procent mot samma period förra året. Det innan BYD ens öppnat försäljningen i Europa – världens andra största elbilsmarknad.
Kina har skördat enorma framgångar med sina satsningar på elbilar. Idag finns det omkring 450 biltillverkare som tillverkar elbilar i landet. Bakom framgången står den kinesiska statens omfattande satsningar på nollutsläppsfordon för att få bukt med de omfattande miljöföroreningarna från landets fordonsflotta.
Tesla med sin extroverta utstrålning fick de västerländska biltillverkarna att vakna. I Kina gjorde man samma observationer men lade i tystnad fullt fokus på den inhemska marknaden. De första elbilarna (och bilarna i allmänhet) var långt efter västerländska standarder och preferenser.
Men någonstans nu befinner vi oss i ett skifte. Kina har på kort tid lärt sig mycket om att bygga bilar som även vi i väst tilltalas av. Kunskapen kommer numera från investeringar i västerländska märken och kompetens. Tiden med skamlösa och värdelösa kopior är förbi. Lägg där till den snabba utvecklingen av konkurrenskraftiga och moderna elbilsplattformar där Kina själva äger en stor del av värdekedjan. När de två ingredienserna bakas ihop är resultatet en elbil som inte är så pjåkig.
MG:s succé

MG är ett skolboksexempel på en framgångsrik lansering av elbilar i Sverige. Sedan introduktionen sommaren 2021 kniper MG en fjärdeplats över antalet levererade elbilar. Endast Volkswagen, Kia och Tesla har levererat fler elbilar sedan MG kom till Sverige.
MG konkurrerade inte på kvalité, komfort, lyx eller prestanda. Det finns många väletablerade biltillverkare som tillverkar betydligt bättre elbilar. MG prisade in sig i Sverige. Sett till sin prislapp kunde MG ändå konkurrera med kvalité, komfort, lyx eller prestanda inom sitt eget prisintervall.
MG hittade ett stort hål på marknaden. Den generelle MG-köparen gick kanske inte från en tre år gammal bil i premiumsegmentet. MG-köparen gick från en fem till tio år gammal bruksbil. Då blev MG plötsligt en väldigt fin uppgradering! MG:s framgång är ett bevis på att intresset för elbilar finns i alla kundgrupper.
Allt fler kinesiska märken

MG är inte det enda kinesiska elbilsmärket som finns att köpa i Sverige. Här finns också Maxus, DFSK och Aiways även om volymerna hos dessa har varit betydligt lägre.
Men nästa år händer något. Då kommer vi ha ett 15-tal kinesiska elbilstillverkare i Sverige, varav en del kommer kunna leverera några riktigt starka säljpunkter.
Till nästa år kommer ”Tesla-utmanarna” Xpeng och Nio att vara helt säljklara i Sverige. Detta är två renodlade elbilstillverkare som har samma tekniska approach till elbilsbyggande som Tesla: ”En elbil är en dator på hjul och helst ska den vara självkörande”.
För dessa märken duger det inte med en ”okej elbil till okej prislapp”. Nyligen presenterande exempelvis Xpeng ”världens snabbast laddande elbil” – en paradgren som Tesla länge ledde. Nio har sitt alternativ till sladdladdning där föraren enkelt på ett par minuter kan byta ut hela batteriet mot ett fullt laddat batteri. Den första svenska Power Swap-stationen från Nio kommer öppna i Varberg.
Fler kinesiska elbilsmärken är på ingång. Bland annat ORA, Skywell, Honqui och Volvo-kusinen Zeekr. Långt ifrån alla kommer lyckas. Vi är fortsatt kräsna och trogna våra europeiska, amerikanska, japanska och sydkoreanska bilmärken som under långt tid byggt upp ett förtroende.
Vad blir säljpunkterna?

Hur ska de kinesiska elbilsmärkena övertyga oss? Finns det plats för fler ”tech-elbilar” som Xpeng och Nio utöver Tesla? Kommer den lilla elbilen ORA locka köpare? Det är trots allt den småbil som fått näst bäst betyg i Euro NCAP hittills i år.
Kinesiska BYD gör en jättesatsning genom Hedin Bil och lanserar tre elbilar samtidigt. Hur kommer mottagandet av dessa bli och kommer Hedin Bil kunna stå för den trygghet köparna behöver?
Sedan har vi det mer okända Skywell som gör entré lagom till nästa år med en större SUV. På SUV-fronten har vi också Kinas första biltillverkare Hongqi som ska lansera en ultralyxig elbil med ”kunglig komfort”.
Numera väletablerade MG är snart redo att lansera sin nyutvecklade elbil MG4. En liten elbil med en modern elektrisk drivlina som får ett relativt lågt pris och dessutom redan har presterat mycket väl i de första biltesterna.

Vi har också kinesiska Zeekr, med designrötter i Göteborg, som med stor sannolikhet kliver in i Europa. Duger Göteborgsdesign för en patriot? Märkets första elbil Zeekr 001 kan bli en utmaning för elbilar i det övre segmentet. Vad kommer hända när 001 nästa år får ett nytt batteri som ska ge 1000 kilometers räckvidd?
För den som vill ha något riktigt exklusivt finns ”nya” Lotus som numera ägs av Geely. Här kommer nästa år prestanda-suven Lotus Eletre inriktad mot en nischad kundgrupp.
Det kinesiska utbudet på elbilar blir under 2023 plötsligt väldigt brett.
En fjärdedel kinesiskt
Förra året kom 15 procent av alla nya elbilar i Europa från ett kinesiskt märke. Då är inte västerländska varumärken med kinesisk produktion inräknade.
Nästa år beräknas de kinesiska märkena stå för 25 procent av alla nya elbilar. Vilka märken som kommer knipa dessa marknadsandelarna återstår att se. På sin höjd tror jag ändå att det bara finns plats för högst två kinesiska elbilsmärken på topp tio-listan nästa år. Det blir MG – och ytterligare ett till.
Fotnot: Volvo Cars och Polestar räknar jag inte som kinesiska märken då huvudkontor, drivkraften, kompetensen och utvecklingen till största del finns kvar i Sverige. De två bilmärkena är av historiska skäl redan väl etablerade i Europa.
Kommentera