Under 2024 kommer det ha sålts omkring 1,4 miljoner elbilar inom EU. Av den totala nybilsförsäljningen motsvarar det ungefär 13 procent. Nästa år måste den siffran nära inpå dubblas för att Europas biltillverkare ska klara utsläppskraven.
Den europeiska branschorganisationen ACEA som representerar Europas biltillverkare har under hösten däremot efterfrågat en mer flexibel lagstiftning. Man menar att det inte är möjligt att klara de nya målen och påtalar för EU att försäljningen av nya bilar inte bara kan drivas av regleringar och nya elbilsmodeller. Marknaden måste också vara mottaglig och man anser att det är upp till EU och dess medlemsländer att säkerställa att den är det. Så att biltillverkarna kan klara kraven från EU.
Bland annat har produktionskostnaderna ökat, utbyggnaden av laddinfrastruktur går för långsamt anser man och så har många statliga subventioner på elbilar dragits in. Det är faktorer som helt enkelt gör det svårare att öka elbilsförsäljningen i den omfattning som EU kräver.
– Utan ett tydligt politiskt uttalande från EU-kommissionen i slutet av 2024 riskerar bilindustrin att förlora upp till 16 miljarder euro i investeringskapacitet genom att antingen betala straffavgifter, minska produktionen, slå sig samman med utländska konkurrenter eller sälja elbilar med förlust, kommenterar Luca de Meo, ordförande för ACEA.
För att klara utsläppskraven måste försäljningen av elbilar nästa år nå runt 23 procent. Med dagens försäljningsvolym innebär det ungefär 2,4 miljoner sålda elbilar under 2025 i EU.
ACEA har krävt att reglerna omarbetas och att biltillverkarna får en större flexibilitet i övergången till elbilar. Med det menas det att man vill se en långsammare åtstramning av CO2-utsläpp på de bilarna med säljer.
– ACEA-medlemmar har utlovat 250 miljarder euro till den gröna mobilitetsövergången och precis som alla andra vill vi att detta ska lyckas. Tyvärr måste det ärliga beskedet vara att övergången inte kommer att gå som planerat och att EU:s stelbenthet leder till potentiellt oåterkalleliga skador. En större flexibilitet hade varit bättre för att hålla övergången på rätt spår, avslutar Luca De Meo.
Kommentera