Körskolorna förbereder nya förare för en framtid med bara elbilar

Många nya förare som för första gången sätter sig bakom ratten kommer sannolikt endast köra elbilar när de tar sitt körkort. Inte minst i länder som Norge och Nederländerna där genomslaget av elbilar är bland de högsta i världen.

Ford har lyft fram tre körskolor i Norge och en i Nederländerna där förarutbildningen för ”Generation E” är i full fart. Här får eleverna övningsköra i en Ford Mustang Mach-E.

För körskolorna innebär elbilar lägre driftkostnader och den iögonfallande Mustang Mach-E skapar bra reklam för skolan. En annan viktig fördel med elbilen är att instruktören kan justera inställningar efter elevens önskemål. Till exempel när det gäller hur responsiv acceleration och inbromsning ska vara.

Det finns också fördelar för eleven. Det är enklare att lära sig köra bil i en elbil. Vilket gör att eleven i ett tidigare skede lär sig att fokusera på vägen och trafiken. Det i sin tur gör att eleverna klarar sitt förarprov med färre lektioner. 

Elbilarna förändrar också delar av körkortsutbildningen. Med fler elbilar får instruktören också rollen att lära nya förare viktiga effektivitetstekniker som hjälper till att utöka en elbils räckvidd. 

– Mustang Mach-E ger eleven med självförtroende från det ögonblick de kliver in. Det finns många system ombord som gör körningen enklare. Föraren kan fokusera på vägen och de utvecklar en större medvetenhet om vägen och trafiken i ett tidigare skede i inlärningsprocessen. Jag planerar att lägga till ytterligare en Mustang Mach-E till min flotta på grund av efterfrågan från studenter, säger Frank Massop ägaren till en trafikskola i Nederländerna.

Ett inslag om körskolorna kan du se nedanför (sätt på textning genom CC-knappen).

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.