Körde Volvos eldrivna lastbil från Göteborg till Malaga och tillbaka – 625 mil

Niklas körde till Malaga och tillbaka. Foto: Volvo Lastvagnar.

Niklas Svensson genomförde en 652 mil lång transport med en eldriven lastbil från Göteborg till Malaga och tillbaka. Uppdraget han och JTW Transport åtagit sig var att frakta styckegods till ett tiotal kunder i Pamplona, Madrid, Alicante och Malaga. Transporten gjordes med en Volvo FH Electric.

JTW Transport hyrde den eldrivna lastbilen av Volvo Hyrlast och körde sedan till Göteborgs hamn för vidare transport till Kiel med färja. Därifrån gick färden genom Tyskland, Nederländerna, Belgien, Frankrike och att till slut nå Spanien.

Niklas berättar att han såg fram emot att lära sig hur det fungerar att köra en tung lastbil på el och hur laddningen skulle fungera längs vägen. Niklas hade förberett sig väl genom att ladda ner flertalet laddningsappar och skaffat abonnemang hos olika laddningsoperatörer.

Den totala vikten för ekipaget låg på ungefär 30 ton på väg ner mot Spanien. Under hemresan var lasten ännu tyngre. Niklas körde i genomsnitt 28 mil mellan laddningarna under resan söderut och omkring 20 mil mellan laddningarna på väg hem. Körningen anpassade han till kör- och vilotider – men han även fick nyttja en del tillåtna undantag för att få ihop körningen. Niklas sov alla nätterna i lastbilen, förutom två nätter på Kiel-färjan.

Statistik: Totalt krävdes 37 laddningar hos sex laddningsoperatörer under resan på 652 mil. Körtiden uppgick till 90 timmar och under resan gjords 10 lastningar och lossningar.

Inga snabbladdare för eldrivna lastbilar

Ibland behövde Niklas bli kreativ.

Majoriteten av laddningarna skedde vid stationer som var avsedda för personbilar. Något som ibland krävde kreativa lösningar som att koppla av trailern och ibland att köra mot färdriktningen. Men det rådde ingen brist på snabbladdare, konstaterar Niklas.

– Det svåraste under resan var att komma åt laddstationerna som var byggda för personbilar. Jag lyckades inte hitta någon laddstation byggd för ellastbilar. Jag fick till exempel veva av trailern 36 gången. Jag har även fått vara kreativ och lägga ut klossar för att komma över refuger eller varit tvungen att köra mot enkelriktat ett par gånger, berättar Niklas.

Just nu bygger Milence i samarbete med Volvokoncernen, Damiler Truck och Traton ett nätverk med snabbladdare för just eldrivna lastbilar i Europa. Totalt 1700 laddstationer ska öppna till 2027.

– Det var ett enormt intresse bland allmänheten varje gång jag stannade vid en laddstation eller för att ta rast eller sova. De tyckte det var mycket intressant att jag transporterade gods med en lastbil som gick på el och jag fick många nyfikna frågor om hur långt den kunde gå och hur allt fungerade, fortsätter Niklas.

Tyst och bekvämt

– Så tyst och skönt det var i hytten, en helt fantastisk arbetsmiljö. Jag älskade att köra ellastbilen, den var smidig och pigg. Ljudnivån är så låg, det är otroligt behagligt att jobba i en tyst miljö, summerar Niklas.

Niklas hade gärna sett en lastbil med något längre räckvidd. Det hade gjort arbetsdagen smidigare. Och givetvis också att laddinfrastrukturen anpassas för tunga transporter.

– Då är det en dröm att jobba med, avslutar Niklas.

Nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad med Allt om Elbils nyhetsbrev. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.