Körde med Tesla autopilot från passagerarsätet – kraschade

Bild från polisens förundersökning.

Teslas förarassistanssystem Autopilot har i omgångar kritiserats av amerikanska trafikmyndigheten NHTSA eftersom de menar att systemets säkerhetsmekanismer som säkerställer en alert förare har varit för enkla att lura. Vi har exempelvis sett videoklipp från USA på personer som suttit i baksätet och i vissa fall också somnat bakom ratten medan bilen kör på egen hand.

Kanske var det det som inspirerade en svensk man i mellersta Sverige förra sommaren. Det var i augusti som mannen felaktigt använde sig av autopiloten på sin Tesla Model 3 och kraschade in i ett vajerräcke. Händelsen utspelade sig i augusti på väg 56 söder om Dalälven.

Enligt utredningen stannade mannen bilen och bad hustrun att sätta sig i baksätet. Han körde sedan vidare och aktiverade Teslas autopilot som inkluderar en adaptiv farthållare och filhållningssystem. Sedan knäppte han upp sitt bilbälte och gled över till passagerarstolen.

Bild från polisens förundersökning.

Tesla Autopilot kräver en aktiv förare som är närvarande i form av ett motstånd mot ratten. Så efter någon minut avaktiverades autopiloten vilket fick bilen att krascha in i mitträcket på vägen.

När mannen sedan ringde försäkringsbolaget valde han att ljuga. Han påstod att bilen plötsligt fått sladd och att hjulen låste sig. Han sa inget om att han inte suttit bakom ratten.

Men nu åtalas mannen för vårdslöshet i trafik och grovt bedrägeri. Hans hustru, som numera är hans exfru, hade i hemlighet filmat den vårdslösa färden från baksätet, och efter seperationen från sin man lämnade hon in filmen till polisen.

Mannens försäkringsbolag hade redan hunnit betala ut över 700 000 kronor i ersättning för den kraschade bilen, något som han nu kommer att få betala tillbaka. Om man döms riskerar han också att få körkortet indraget i upp till två år – samt att fängelse finns på straffskalan.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.