Konsumentrapporten: Elbilen halverar kostnaden för underhåll och reperationer

Amerikanska konsumentorganisationen Consumer Reports har kikat närmre på service- och reparationskostnaderna för elbilar och jämfört de med traditionella bilar med förbränningsmotor. Slutsatsen är att det finns stora besparingar att göra i servicekostnader genom att välja en elbil, speciellt långsiktigt.

Den genomsnittliga elbilisten halverar sina kostnader för service och reprationer under hela bilens livslängd, jämfört med en bil med förbränningsmotor. En av de största orsakerna är färre rörliga delar.

Dessutom håller många av de rörliga delarna längre hos elbilar då de är mindre utsatta för skadliga partiklar orsakade av en angränsande förbränningsmotor. De vanligaste reprationerna i elbilar är byte av luftfilter, bromsbelägg, däck och rörliga delar i stötdämpare och kulleder.

Då poängterar ändå CR att bromsarna håller betydligt längre än hos traditionella bilar. Bromsar med längre livslängd återspeglas också hos laddhybrider som ofta använder regenererande bromsning.

– Det har länge varit ett välkänt faktum att elbilen är billigare att underhålla än sina bensindrivna motsvarigheter. Men det här är första gången vi fått tillräckligt med data från faktiska elbilister för att kunna bevisa tesen, säger Chris Harto, analytiker vid Consumer Report.

Lägre batterikostnader ger billigare reperationer

En av de större reparationskostnaderna hos en elbil kan vara ett batteribyte. Idag kostar det ungefär som ett motorbyte. Det typiska batteriet tenderar att hålla i minst åtta till tio år. Den största skillnaden är dock att en förbränningsmotor ofta kan kollapsa utan förvaring, medan en elbilen batteri degraderas mycket mer förutsägningsbart över tid vilket gör det enklare att planera för en omfattande reperation.

Elmotorn i elbilar omfattas sällan av några reperationer eller byten. Den är desto tåligare och håller oftast längre än bilen i sig.

– De flesta av elbilarna med höga miltal på vägarna just nu är första generationens modeller. Vi vet från erfarenhet att nya fordonsmodeller, av vilken typ som helst, tenderar att ha fler problem innan tillverkarna kommer till rätta med barnsjukdomar, säger Gabe Shenhar, chefstestare vid Consumer Report.

– I vår studie, var elbilar med över 16 000 mil på mätaren ofta första generationens Tesla Model S och Nissan Leaf, tillägger Chris.

Batteripriserna kommer att fortsatta falla över tid. Det kommer också påverka reparationskostnaderna som då också minskar ännu mer, förutser Consumer Report. Tidigare i höst skrev vi om Martin som bytte batteriet på sin Nissan Leaf. Kostnaden för Martins del slutade på 34 000 kronor och bilen blev som ny.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.