Konferensrönet: Tesla är väldigt nära helt självkörande bilar

Tesla Model S.

Teslas långsiktiga mål är att ta fram helt självkörande bilar. Då skulle Tesla kunna erbjuda en självkörande flotta med robottaxi inom ramen för en modern delningsekonomi. I samband med World Artificial Intelligence Conference i Kina, en konferens för artificiell intelligens, berättade Teslas Vd Elon Musk om framstegen kring autonomi.

– Jag är väldigt säker på att nivå 5 eller väsentlig fullständig autonomi kommer hända väldigt snart. Vi kommer ha grundläggande basfunktioner för helt självkörande bilar på plats innan året är slut, berättar han i inledningen enligt Reuters.

En självkörande bil motsvarande nivå 5 behöver varken förare eller ratt. Bilarna kan köra runt helt själv. I samband med att tekniken skapas behöver också lagstiftningen uppdateras. I praktiken innebär det att det troligtvis är flera år kvar innan vi får se några självkörande bilar på vägarna. Även om tekniken snart finns.

Teslas Autopilot, som av många anses vara det mest avancerade förarstödsystemet idag ligger någonstans mellan nivå 2 och 3:

2. Partiell automatisering Fordonet kan vara försett med autopilot, det vill säga automatiska funktioner som farthållare och vägcentrering. Föraren måste dock alltid vara beredd på att ta över körningen.

3. Villkorad automatisering Fordonet kan ta över dess framfart, men föraren behöver fortfarande vara redo att kunna ta över.

Källa: SIS

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.