Konceptet Audi Grandsphere visar framtidens lyxiga och självkörande elbil

Audi Grandsphere Concept. Pressbild: Audi.

Audi har under sensommaren introducerat ett nya koncept på framtidens elbilar kallat för ”sphere”. I början av augusti visade man upp den eldrivna roadstern Audi Skysphere.

Nu kommer nästa koncept i form av en förstaklassig konceptbil kallad Audi Grandhsphere. Den 5,35 meter långa elbilen paketerar lyxkänslan från en privatjet med den högsta tänkbara komforten. Konceptet är självkörande på nivå 4 där interiören kan omvandlas till en rymlig åkupplevelsen utan rattar, pedaler och instrument.

Konceptet blir en upplevelsemaskin och passagerarna kan ägna sig åt att umgås, vila, arbeta eller ta del av underhållningen i Audis nyutvecklade infotainmentsystem. Självkörande Audi Grandsphere hämtar upp passagerarna, kör dem till destinationen, och hanterar själv parkering och laddning.

Dörrarna i grandsphere är vända mot varandra, och utan B-stolpe blir klivet in i bilen enkelt och inbjudande. Gott om utrymme är ett genomgående ledord genom hela designen. Tillsammans med de stora glasytorna skapas en hög känsla av rymd.

Audi Grandsphere har plats för fyra personer. Den främre stolsraden består av två individuella säten utvecklade för varje ändamål. I upprätt läge erbjuds perfekt ergonomi när man själv kör. När bilen är självkörande kan sätena istället fällas 40 grader och bjuda in till vila. En stoppad, tvåsitsig bänk bak med integrerade armstöd ska ge en förstaklassupplevelse i komfort och rymd.

I bottenplattan ligger ett helt plant batteri med en kapacitet på 120 kWh. Konceptet har dubbla motorer på en total effekt om 530 kW och får en räckvidd på över 750 kilometer.

Bilens drivsystem är på 800 volt, och laddning ska vara möjlig med upp till 270 kW. På bara 10 minuter ska det vara möjligt att ladda på med energi för 300 kilometers körning.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.