Koncept: Citroën Oli är en mångsidig elbil med rekordlåg förbrukning

I veckan uppdaterade Citroën sin logotyp och för att blicka framåt presenterar nu den franska biltillverkaren ett nytt koncept på en elbil. Citroën Oli är en demonstration på biltillverkarens visionära förmåga ”att leverera en enkel elbil som kan passa alla”.

Målet är en elbil med lång räckvidd, låg förbrukning samtidigt som fordonet ska vara mångsidigt och inte kosta för mycket. I Oli sitter ett batteri på 40 kWh som ska ge en räckvidd på upp till 400 kilometer. Att ladda batteriet från 20 till 80 procent ska ta 23 minuter.

Förbrukningen anger Citroën till 10 kWh/100 km vilket skulle göra den till en av de mest effektiva elbilarna på marknaden. Ett av sätten att sänka förbrukningen är att minska vikten och sänka toppfarten. Oli har en målvikt på 1000 kilo och en topphastighet på 110 km/h.

Den vertikala framrutan är uppseendeväckande. Den gör det möjligt att göra fordonet kortare men ändå ge gott om plats inne i elbilen. Rutans utformning gör det också svårare för solens strålar att nå in vilket minskar energin som krävs för att kyla ner kupén.

Dessutom hjälper en luftkanal mellan den främre delen av motorhuven och den platta huvuden till att minska luftmotståndet genom att blåsa luft upp mot rutan. Det skapar en gardineffekt som jämnar ut luftflödet över taket.

Flexibiliteten visar sig också i bagageutrymmet. Det nås genom en lucka, som också kan plockas bort helt och hållet. Då blir Oli en pickup.

Interiören

Interiören är modern och avskalad. Det mesta kommer du att styra genom att docka din mobiltelefon till elbilen. Då får du tillgång till dina egna appar för exempelvis att kunna spela musik. Hastighetsmätare och annan information projiceras i underkanten av framrutan.

– Eftersom din smartphone har mer datorkraft än många bilar, bestämde vi oss för att använda en annan strategi till infotainmentsystemet. Vi har alla våra telefoner och använder redan appar för navigering och underhållning. Så vi såg en chans att spara kostnader, dubbelarbete och vikt för integrerade system. Ta bara med din egen enhet och koppla in, berättar Pierre Sabas, ansvarig för Citroëns konceptfordon.

Oli har givetvis också stöd för Vechicle-to-Grid som gör det möjligt att lagra överskottsenergi från solpaneler eller hjälpa elnätet vid strömtoppar. Elbilen har också stöd för Vechicle-to-Load och kan ge ström åt andra elektriska enheter.

Visar framtiden

Även om konceptet Oli inte kommer bli verklighet så ska vi förvänta oss att många av idéerna, designdetaljerna och de innovativa lösningarna kan komma i framtida elbilar från Citroën.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.