Kommuner vill ladda elbilar med lyktstolpar – fritt fram efter ny lag

Pressbild: Sustainable Innovation AB

Allt fler kommuner sneglar på att sätta upp laddboxar på lyktstolpar. Det är möjligt sedan en lagändring som genomfördes i vintras, skriver Ny Teknik.

Askersund kommun har haft dispens och har kunnat testat tekniken i ett pilotprojekt under flera års tid. Idéen till projektet kom till efter att man ville ta till vara på den överkapacitet som uppstått när kommunen bytt till energisnålare LED-armaturer.

Jan Sandqvist, projektledare hos Vattenfall berättar för NyTeknik om den första piloten. 2017 satte man upp ett tiotal laddboxar i Askersund. Det hela föll så väl ut att boxarna fick sitta kvar.

– Nu har laddboxarna varit igång i närmare fem år, och de fungerar lika bra som vilka andra laddpunkter som helst, säger Jan Sandqvist till tidningen.

Vidare skriver NyTeknik att allt fler kommuner nu visat intresse för lösningen. Bland annat nämner man Strömstad, Helsingborg och Landskrona.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.