Regeringen: Skrotningspremie när du skrotar din fossilbil och köper en elbil

Regeringen meddelade idag vid en pressträff att en sorts klimatbonus kommer tillbaka igen för den som köper eller leasar en elbil. Förutsättningen är att man skrotar en äldre bil med förbränningsmotor och ersätter den med en elbil.

Totalt tillsätter regeringen 250 miljoner kronor per år under 2024 och 2025 för ändamålet. Målet är att fasa ut äldre bilar med förbränningsmotorer på våra vägar.

Under pressträffen betonade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari att det är en ”tillfällig skrotningspremie” som kommer gälla under både 2024 och 2025.

– Vi kommer återkomma med detaljerna kring utformningen efter den dialog som vi för med EU för att säkerställa att vi utformar den i enighet med rådande EU-lagstiftning, sa Romina Pourmokhtari.

Exakt hur stor premien blir framkommer alltså inte just nu.

Mer pengar till gamla bonusen

Regeringen avsätter också 1,3 miljarder kronor till 2024 för att säkerställa att de som har rätt till den gamla klimatbonusen också ska få sin bonus. Alltså bilköpare som köpt en elbil eller laddhybrid före den 8 november 2022.

– Under det första halvåret i år 2023, så uppgick nyregistrerade elbilar och laddhybrider till nästan 60 procent. Så nu finns det över en halv miljon laddbara fordon i Sverige. Stödet till den här marknadsintroduktionen har haft en bra effekt, sa Romina Pourmokhtari.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.