Klimatbonusen 2022: Alla pengar redan paxade för elbilar i trafik

Pengarna avsatta till klimatbonusen för elbilar och laddhybrider under 2022 är redan slut rapporterar bilsajten Recharge. Klimatbonusen betalas ut sex månader efter att bilen registreras för trafik. Det innebär att årets pott är paxad för elbilar som levererats under de senaste sex månaderna och fram till mitten av januari.

Enligt beräkningarna kommer budgeten räcka för utbetalningar fram till och med försommaren. Något som Trafikverket också bekräftar till sajten. Det innebär att budgeten i så fall tar slut två månader tidigare än förra året.

För att säkra bonusen för nya elbilar under de kommande månaderna kommer regeringen återigen behöva skjuta till nya pengarna till budgeten. Det har man gjort tidigare år även om det inte är något garanti. Det behöver nya elbilister vara medvetna om och förhålla sig till.

I samband med det senaste tillskottet på förra årets budget lade regeringen fram en plan för att på sikt fasa ut klimatbonusen. Det genom att successivt sänka den under kommande åren, men också genom att skärpa utsläppskraven på de laddhybrider som är berättigade till bonusen.

När regeringen kan tänkas besluta om det blir ytterligare tillskott till budgeten är oklart. Tidigare år har det gjorts i samband med höständringsbudgeten i november. Det är långt tid, men förhoppningvis kan regeringen ta det beslutet tidigare för att fortsätta uppmuntra till att välja elbil.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.