Nya bonus-malus 2021 klar: 70 000kr för elbilar

Idag tog regeringen formellt beslutet om nya reglerna för bonus-malus och en höjning av klimatbonusen för bilar med nollutsläpp. Höjningen innebär en ökning av bonusen för elbilar från 60 000 till 70 000 kronor. Höjningen gäller från och med 1 april i år.

Dessutom sänks högsta tillåtna utsläppsnivå för den mindre klimatbonusen för laddhybrider och andra bilar med små utsläpp. Den övre gränsen på 70 gram koldioxid per kilometer sänks till 60 gram. Bilar med utsläpp över noll gram kan få upp till 45 000 kronor i bonus.

Bilar med höga utsläpp får en förhöjd fordonsskatt under bilens första tre år. Den motsvarar 107 kronor per gram över 90 gram. För utsläpp över 130 gram är kostnaden 132 kronor per gram.

Syftet med den höjda elbilsbonusen att påskynda omställningen till en fossilfri fordonsflotta, skriver Regeringen i ett pressmeddelande.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.