Klartecken för Volvo Cars batterifabrik i Göteborg

Volvo Cars och Northvolt har sedan ett år tillbaka planerat att bygga en batterifabrik i Torslanda, Göteborg. De två bolagen har bildat det gemensamma bolaget Novo Energy som ska driva fabriken.

Bygget krävde dock ett godkännande från Mark- och miljödomstolen – något som nu beviljats. Därmed kan bygget dra igång och det ska starta redan till hösten med en spadtagsceremoni i oktober.

Planen är sedan att fabriken ska vara driftsatt till 2025 och börja producera de första batterierna 2026. Fabriken ska ha en årskapacitet på 50 gigawattimmar vilket ska motsvara batterier till en halv miljon elbilar.

– Detta är en milstolpe för oss. Nu kan arbetet verkligen börja och vi kan börja bereda marken för Sveriges andra och Göteborgs första gigafabrik för framtidens gröna batterier, kommenterar Adrian Clarke, VD för Novo Energy.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.