Klart: Volvo Cars och Northvolt ska bygga batterifabrik i Göteborg

Volvo Cars och Northvolt ska bygga en batterifabrik tillsammans som ska vara i drift till 2025. Fabriken kommer att byggas i Torslanda, Göteborg och ge 3000 nya jobb till regionen.

Bygget av fabriken ska starta 2023. När den står klar ska den producera batterier till nästa generations elbilar från Volvo och Polestars. Den årliga produktionskapaciteten ska uppgå till 50 GWh vilket motsvarar batterier till en halv miljon elbilar om året.

– Vårt samarbete kring battericeller med Northvolt är mycket viktigt för våra strategiska ambitioner inom elektrifiering. Vi är fast beslutna att bli ledande i segmentet premium-elbilar och att endast sälja renodlade elbilar senast 2030, säger Håkan Samuelsson, Volvo Cars vd.

– Bygget av denna gigafabrik i Göteborg är ett avgörande steg, både för en fortsatt förvandling av en av mest dynamiska fordonsregionerna i världen, och för att bli en ledande global leverantören av hållbara batterier, säger Peter Carlsson, medgrundare och vd för Northvolt.

Sedan tidigare har Northvolt och Volvo Cars berättat att man dessutom kommer att öppna ett gemensamt R&D-center i Göteborg.

Idag fredag bjuder Volvo och Northvolt in till en livesändning som startar klockan 9.00. Den ser du här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.