Klart: Nya fossilbilar förbjuds i EU från 2035

Nu är det klart att det blir ett förbud mot försäljning nya fossilbilar i EU. Det var under torsdagskvällen som beskedet kom om att EU-kommissionen, parlamentet och medlemsländerna hade kommit överens om de nya reglerna.

Det innebär att det blir ett försäljningsstopp på nya bilar och lätta lastbilar som drivs av bensin- eller diesel från och med 2035. Därmed kan utfasningen av fossila bränslen starta i stor skala.

Enligt överenskommelsen blir biltillverkarna tvungna att minska utsläppen från nya bilar med 55 procent till år 2030 (jämfört med 2021). Fem år senare ska de vara helt utsläppsfria.

Med det nya beskedet blir det tydligt och enkelt att förutse vilken riktning samhällets fordonsflotta ska ta. Det blir enklare och säkrare för företag att investera mer i elbilar, laddinfrastruktur och allt som hör till eldriven mobilitet.

– Dagarna för den förorenande förbränningsmotorn äntligen räknade. Det är 125 år sedan Rudolf Diesel revolutionerade motoreffektiviteten, men lagstiftare har beslutat att nästa kapitel ska skrivas av den renare, bättre elmotorn. För planeten och människors hälsa kan det inte komma snabbt nog, säger Julia Poliscanova, senior chef för fordon och emobilitet på branschorganisationen Transport and Environment.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.