Klart: Northvolt bygger batterifabrik i Kanada

Northvolt Six.

Northvolt tillkännager idag att att man kommer att etablera en batterifabrik strax utanför Montréal i den kanadensiska provinsen Quebec. Fabriken som får namnet Northvolt Six kommer ha en årlig celltillverkningskapacitet på 60 GWh med intilliggande anläggningar för produktion av katodaktivt material och batteriåtervinning. Det möjliggör en helt cirkulär produktion på plats.

Bygget kommer delas upp i två faser. Den första delen av projektets 30 GWh-fas ska påbörjas innan slutet på det här året. Fabriken beräknas sedan stå klar 2026, då den första verksamheten kan dra igång.

Denna inledande fas av katod- och celltillverkning, tillsammans med återvinning, förväntas kräva en total investering på 7 miljarder CAD (motsvarande 56,8 miljarder kronor) och kommer sysselsätta upp till 3 000 personer. Northvolt har ett starkt stöd från Kanadas regering och Quebecs regering och kommer att representera den största privata investeringen i Quebecs historia.

– Under de sju åren sedan Northvolt grundades har vi eftersträvat ett unikt mål. Att etablera en ny, hållbar modell för batteritillverkning. Idag utökar vi våra ambitioner genom att ta Northvolt till Kanada, säger Peter Carlsson, VD för Northvolt.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.