Klart: Lightyear officiellt i konkurs – men siktar på Lightyear 2

I måndags kom nyheten om att Lightyear lägger ner utvecklingen av den dyra solcellsdrivna elbilen Lightyear 0. Istället skulle företaget skifta om sitt fokus på sin kommande volymmodell Lightyear 2.

Bolaget Atlas Technologies B.V. som är ansvariga för den operativa produktionen av Lightyear ville man försätta i konkurs. Nu har en domstol i Nederländerna beviljat det. Därmed är alla planer på Lightyear 0 skrotade. Något som drabbar både anställda, leverantörer och investerare.

– Lightyear beklagar att behöva göra detta tillkännagivande för alla anställda, kunder, investerare och leverantörer och kommer att arbeta nära kuratorn och alla personer som är involverade och hoppas på deras förståelse och stöd, skriver Lightyear i ett uttalande.

Under den kommande tiden ska konkursförvaltaren titta på de anställdas och fordringsägarnas ställning och bedöma hur utvecklingen av Lightyear ändå kan fortsätta.

Att fullt ut kunna fokusera på Lightyear 2 istället tycks vara hela planen med att försätta bolaget i konkurs. Atlas Technologies B.V. var nämligen bara ansvariga för det operativa arbetet, och ägde inte rättigheterna till Lightyear.

Så sent som i samband med måndagens besked hoppas grundaren Lex Hoefsloot på att kunna fortsätta utvecklingen av Lightyear 2:

– Vi hoppas kunna slutföra några viktiga investeringar under de kommande veckorna för att ställa om till Lightyear 2, en prisvärd solcells-elbil som är tillgänglig för en bredare publik, sa Lex Hoefsloot.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.