Klart: Imorgon införs strafftullar på elbilar från Kina

Nu är det klart att de extra strafftullar som EU föreslagit på kinesiska elbilar som skeppas till Europa ska börja gälla. Det från och med imorgon. Tullarna läggs ovanpå de 10 procent som funnits sedan tidigare.

Tullarna behandlas olika beroende på hur hjälpsamma tillverkarna har varit i utredningen. Lägst tuill för BYD med 17,4 procent, följt av Geely med 19,9 procent. Högst får sedan statliga SAIC Motors som får 37,6 procent. Det är alltså nivåer ovan på de 10 procenten.

Andra elbilstillverkare som samarbetade i undersökningen men som inte ingick i urvalet omfattas av den genomsnittligt fastställda tullen på 20,8 procent. Tullen för övriga icke-samarbetsvilliga billtillverkare får är 37,6 procent.

Nivåerna är tillfälliga och kommer att gälla i fyra månader. Inom dem tidsramen kommer EU:s medlemländer att fatta beslut om definitiva nivåer.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.