Klart: Bensin- och dieseldrivna bilar förbjuds i central del av Stockholm

Snart blir det bara möjligt att ta sig genom vissa centrala delar av Stockholm med hjälp av elbil, till fots, med cykel eller kollektivtrafiken. Stockholm kommer att inför miljözon klass 3 i Stockholms innerstad som förbjuder bilar med diesel- och bensinmotorer.

– Målet är att skapa en bättre luft- och ljudmiljö för de som vistas här, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren till SVT Nyheter.

Den nya zonen inkluderar tjugo kvarter i Stockholm city och kommer införas den 31 december 2024. Zonen ska senare utökas ytterligare. Beslut om nästa etapp kommer dock tas i början av 2025.

Förtydligande/Uppdatering: Officiellt klubbas beslutet igenom av kommunfullmäktige den 22-23 november. Eftersom det rödgröna styret, som ligger bakom förslaget, har en majoritet pekar allt på att det går igenom.

Kartan visar den nya miljözonen.

Det kommer dock finnas vissa undantag som bland annat inkluderar utryckningsfordon, brådskande yrkestransporter och transporter av sjuka personer till läkare eller sjukhus. Även fordon med förare eller passagerare som har ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade undantas.

Liknande zoner föreslås också i Göteborg.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.