Klart att Seat ska bygga batterier och små elbilar i Valencia

Seat som är en del av Volkswagen-gruppen meddelade idag att man går vidare med sina planer att tillverka elbilar och batterier i spanska Valencia. Beskedet kom efter att Seat först ansett att de statliga subventionerna inte varit tillräckliga.

Planen är en battericellsanläggning med 3 000 anställda strax utanför Valencias utkanter som ska producera upp till 40 GWh per år. Batterierna ska gå till VW-koncernens mindre elbilar.

Förra månaden meddelade spanska staten att Volkswagen och Seat kommer att få 397 miljoner euro från EU:s återhämtningsfond efter pandemin. Seat ansåg först att beloppet inte var tillräckligt, men nu är alltså investeringshindret övervunnet.

Det var i våras som Seat presenterade sina planer och avsikten att investera över 7 miljarder euro för att att elektrifiera Spanien. Målet är att ”göra den iberiska halvön till ett europeiskt elbilsnav”.

Batterifabriken kommer bli den tredje av sex planerade gigafabriker som VW-gruppen ska bygga i Europa.

VW-koncernen planerar för flera små kompakta elbilsmodeller mot mitten av det här årtioendet. Konceptet Cupra UrbanRebel från Seats-prestandamärke är antagligen det mest ”färdiga” konceptet vi sett hittills. Konceptet har en motor på 166 kW (226 hk) och en räckvidden på upp till 440 kilometer.

Läs mer: Fem planerade små elbilar från Volkswagen-koncernen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.