Kinesiska Xpeng slår rekord i självkörning med elbilen P7

I drygt en vecka har motorjournalister, entusiaster och branschfolk deltagit i en utmaning med elbilen Xpeng P7. Målet var att köra så mycket som möjligt med elbilen i sitt självkörande läge under riktiga förhållande på riktiga vägar.

Under utmaningen körde man en sträcka på 3000 kilometer utmed de mest trafikerade motorvägarna längs Kinas östra kust. Allt som allt deltog omkring 200 personer fördelade över flera bilar.

När förarassistanssystemet var som bäst behövde föraren ta över kontrollen i snitt 0,65 gånger per 100 kilometer. Under fem av de körda dagarna låg snittet alltid under en gång per 100 kilometer.

Målsättningen var att demonstrera tillförlitligheten i Xpengs förarassistanssystemet Navigation Guided Pilot (NGP). Systemet kan ge assisterad körning från punkt A till B baserad på en rutt planlagd av föraren och fungerar på alla Kinas kartlagda motorvägar.

NGP kan hantera filbyten och omkörningar och lyckades vid mellan 86 och 98 procent av alla försöken som gjordes. För motorvägsavfarter och påfarter låg framgångsgraden på mellan 84 och 97 procent.

Dessa siffrorna sätter flera nya rekord för autonoma körprestanda under verkliga vägförhållanden i Kina, skriver Xpeng i ett pressutskick.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.