Kinesiska GWM och Ora planerar att öppna en bilfabrik i Europa

Kinesiska bilkoncernen Great Wall Motors (GWM) är relativt okänt i Europa men det är koncernen bakom den mer uppmärksammade elbilen Ora som hade premiär i Sverige i slutet på förra året. En bilmodell som idag produceras i Kina för export till flera europeiska marknaden.

Som en fortsättning på sin etablering i Europa ser GWM nu över möjligheterna att kunna öppna en fabrik på kontinenten. Koncernen är inte ensam om tankarna bland sina kinesiska branschkollegor, även kinesiska BYD har liknande planer.

– Vi undersöker för närvarande var och varför erfarna asiatiska biltillverkare etablerar europeiska produktionsenheter. De östtyska staterna kan vara ett möjligt val. Alternativt är Ungern eller Tjeckien också möjliga platser, berättar GWM:s europachef Xiangjun Meng för Automobilewoche.

GWM har så tidigt som 2019 spekulerat på en nedlagd Nissan-fabrik i Barcelona, men GWM backade från den affären, skriver tidningen.

– Andra faktorer som är avgörande för oss är marknadsvolym och leverantörer i regionen, tillägger Meng och hoppas på att kunna ha en fabrik i drift ”inom de närmsta åren”.

Oras entré in i Europa har varit blygsam. Sedan försäljningsstarten för ett halvår sedan har det registrerats 199 Ora 300 Pro i Sverige. Den tyska tidningen noterar 268 registreringarna i Tyskland.

Bilkoncernen har dock tålamod och skyndar långsamt med sin lansering i Europa, betonar Meng till tidningen.

– Great Wall är ett privat företag och möter därför inga förväntningar eller påtryckningar från den kinesiska regeringen. Det betyder att vi är mer pragmatiska än många andra kinesiska tillverkare och satte inte upp specifika försäljningsmål i den inledande fasen, avslutar Meng.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.