Kinesiska elbilen Nio ES8 kommer till Norge i sommar – öppnar showrooms och batteribytarstationer

Nio ES8 - finns bland annat i Norge.

Kinesiska elbilstillverkaren Nio når en ny milstolpe på hemmamarknaden i Kina. I slutet av april passerade man över 100 000 levererade elbilar av modellerna ES8, ES6 och EC6. Nu blickar man mot Europa och en lansering i Norge till att börja med.

Först ut blir Nios flaggskeppsuv ES8 som introduceras i sommar. Provkörningar kommer att erbjudas från augusti med de första kundleveranserna i september. Senare följer också premiumsedanen Nio ET7, fast först under 2022. I och med lanseringen bygger Nio upp den första återförsäljare- och serviceorganisationen utanför Kina.

Det första kontoret, ett så kallat Nio House, kommer att öppna i Oslo under september där Nio kommer att erbjuda service, leveranser och showroom. Dessutom kommer man att komplettera med mobila servicetekniker som kan komma ut och serva på plats eller hämta bilen för service. Under 2022 kommer fler mindre showrooms, kallat Nio Spaces, att öppna i Bergen, Stavanger, Trondheim och Kristiansand.

På Nios elbilar är det också möjligt att på ett par minuter byta batteri, som alternativ till att ladda den. För att göra det krävs en speciell batteribytarstation. Nio planerar att etablera fyra stycken sådana utmed Norges större vägar och städer innan slutet på 2022.

En rymlig suv och lyxig sedan

Flaggskeppssuven Nio ES8 är utrustad med ett batteripaket på 100 kWh, räckvidden uppgår till omkring 580 kilometer enligt den generösa kinesiska körcykeln NEDC. Den kommer med fyrhjulsdrift, och dubbla motorer som tillsammans levererar 534 hästkrafter (440 kWh) och tar bilen från 0-100km/h på 4,9 sekunder. Nio ES8 kommer att erbjudas med upp till 7 sittplatser.

Sedanen Nio ET7 som följer ett år senare erbjuder imponerande prestanda. Genom ett nytt solidstate-batteri på 150 kWh ska en räckvidd på upp till 1000 kilometer vara möjligt. Dessutom kommer två mindre batteristorlekar att erbjudas. Ett mindre batteri på 70 kWh som ger en räckvidd på 500 kilometer och ett mellanbatteri på 100 kWh som ger en räckvidd på 700 kilometer. Även denna får en kraftfull motor på 480 kW som producerar över 650 hästkrafter. 0-100 km/h klarar den på 3,9 sekunder. Mer läsning om Nio ET7 finns i vår artikel vi skrev i samband med premiärvisningen tidigare i år.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.